DJ met Braille als handelsmerk

‘Ik ben er altijd bij als er ergens feest is’

“Mijn hele leven ben ik eigenlijk al met muziek bezig. Op de basisschool draaide ik al af en toe tijdens fuiven en klassenfeesten. Toen ik vijftien was verloor ik door een ziekte plotseling een groot deel van mijn zicht. Ik ging muziek daardoor veel intenser ervaren. Vanaf dat moment ben ik alleen maar fanatieker geworden.”

“Iedere woensdagavond kon ik toen oefenen met draaien in het café van een vriend. Toen hij me vroeg om ook een keer op vrijdagavond te draaien, hoefde ik niet lang na te denken. Na die ene keer volgden er meer en ik ging steeds vaker draaien. Ook vroegen steeds meer mensen of ik ook niet een keer op hun feestje wilde komen.”

Blind solliciteren

“Ik werk eigenlijk precies hetzelfde als andere dj’s, het enige verschil is dat ik de knoppen niet kan zien. Het bedienen van de apparatuur doe ik dus volledig op de tast. Dat ik draai met braille is eigenlijk mijn handelsmerk geworden. Ik zet alle muziek op cd’s en weet dan precies welke nummers op welke cd’s staan. De teksten op de cd doosjes lees ik met braille. Soms vind ik bepaalde platen sneller dan een gewone dj, zo gestructureerd werk ik. Ik heb ooit als dj gesolliciteerd bij een kroeg en pas nadat ik was aangenomen verteld over mijn verminderde zicht. Niemand had het in de gaten. Als mensen doorhebben dat ik heel weinig zie, zijn ze meestal verrast.”

Feest dj

“Al zie ik alleen contouren, toch kan ik goed inspelen op de sfeer tijdens een feest. Juist daardoor voel ik goed aan welke muziek ik het beste kan draaien om te zorgen dat mensen losgaan. Ik ben heel selectief en kies alleen muziek waarmee ik de boel op z’n kop kan zetten, ben dan ook echt een feest-dj. De ene keer draai ik op een afstudeerfeest of in een discotheek, de andere keer op een gouden bruiloft of in een bruin café. Voor mij is een feest geslaagd als ik de jongeren zie dansen op de Blues Brothers en de oudere mensen los zie gaan bij Armin van Buuren.”

Treintje op de grond

“Het mooiste aan dit vak? Je bent er altijd bij als er ergens feest is. Ik probeer altijd in te spelen op de sfeer van het moment, ik houd niet van dj’s die van te voren al een hele playlist klaar hebben staan met de muziek die ze gaan draaien. Ik vind het leuk om mensen te verrassen, juist het onverwachte te doen. Maar uiteraard maak ik van te voren wel altijd afspraken met de mensen die het feest organiseren. Ik vind het leuk om andere mensen een leuke avond te bezorgen. Dat je mensen zo gek krijgt om op de grond te gaan zitten en een treintje te vormen, dat vind ik mooi.”

Tekst geschreven door: Maarten Gerats